VAX 8350

Ο υπολογιστής VAX-8350 ήταν ένας μεσαίου μεγέθους υπολογιστής, που παρουσιάστηκε στις 29 Ιανουαρίου 1986. Ο υπολογιστής αυτός ήταν ο πρώτος με δύο επεξεργαστές. Είχε δύο ΚΑ820 μονάδες επεξεργαστών, καθεμιά από τις οποίες είχε έναν V-11 μικροεπεξεργαστή σε συχνότητα 6.25 MHz (160 ns cycle). Η μέγιστη μνήμη του ήταν 128 MB.

  • Ο υπολογιστής VAX 8350.
  • Τα αρχικά "VAX" προέρχονται από το Virtual Address eXtension, καθώς ο VAX-8350 ήταν αρχιτεκτονικής 32-bit και εμπεριείχε μια πρώτη υλοποίηση της αρχιτεκτονικής εικονικής μνήμης (virtual memory) για τη διαχείριση της μεγάλης μνήμης που ήταν εγκατεστημένη (128 MB).

  • Άποψη της κεντρικής μονάδας του υπολογιστή.
  • Το Υπολογιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου απέκτησε το παραπάνω σύστημα το 1988. Αποτελείται από την κεντρική μονάδα, δύο μονάδες ταινιών TU81, δύο μονάδες αφαιρούμενων δίσκων RA60, δύο μονάδες σκληρών δίσκων RA81, μία μονάδα δίσκου RA90 και μία RA92.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VAX8350 που λειτούργησε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήταν τα εξής:

    Εταιρεία Κατασκευής Digital Equipment Corporation
    Επεξεργαστές Δύο KA825, V-11 (160ns), 8KB on chip cache
    Συχνότητα επεξεργαστών 6.25 MHz, (160ns)
    Busses 1 VAXBI, optional UNIBUS
    Byte size 8 bits (octet)
    Address bus size 32 bits
    Μνήμη max 128MB ECC
    Interfaces Ethernet
    Αρχιτεκτονική CISC, virtual memory
    Λειτουργικό Σύστημα VAX/VMS, Ultrix, BSD UNIX, VAXELN
  • Ασπρόμαυρη παρουσίαση του VAX 8350.
  • Αποθηκευτικά Μέσα

    O VAX8350 χρησιμοποιούσε μια πληθώρα μαγνητικών μέσων για την αποθήκευση των δεδομένων. Τα κυριότερα από αυτά αναφέρονται παρακάτω:

    RA60 disk drive.

    Αφαιρούμενος δίσκος με μέγιστη χωρητικότητα 205 Mbytes. Ο τελευταίος του είδους του, με 1301 κεφαλές, σταθερό μέγεθος block, λογική διευθυνσιοδότιση των block, αυτόματη σήμανση κατεστραμμένων block, και Reed-Soloman ECC. Οι πρώτες μονάδες κατασκευάστηκαν το 1983. Ο RA60 ήταν ένας από τους πλέον αξιόπιστους δίσκους της εποχής του.

    RA81 disk.

    Σταθερός σκληρός δίσκος, τεχνολογίας Winchester ο οποίος παρείχε 456 Mbytes αποθηκευτικού χώρου.

    RA90 disk drive.

    Η μονάδα RA90 ήταν η πρώτη τεχνολογίας "thin film". Πριν από αυτήν, όλες οι μονάδες δίσκων χρησιμοποιούσαν δίσκους «οξειδίων» όπου ένας δίσκος από αλουμίνιο με στρώση από πολυουρεθάνιο το οποίο περιείχε οξείδια σιδήρου ως το μαγνητικό μέσο αποθήκευσης. Ο λόγος για τον οποίο οι δίσκοι λεπτού φίλμ παρείχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα οφείλεται στη φυσική λειτουργία της μαγνητικής καταγραφής. Η χωρητικότητα της μονάδας ήταν 1.2 GB.

    RA92 disk drive.

    Η μονάδα RA92 ήταν μια μονάδα παρόμοια με την RA90, αλλά με χωρητικότητα 1.5 GB. Η κατασκευάστρια εταιρεία παρείχε υποστήριξη μέχρι το 1995.

    ΤU81 Μονάδα ταινίας.

    Η μονάδα TU81 είναι μία μονάδα ταινίας ½ ίντσας, των 9 tracks. Το μήκος της ταινίας ήταν 732 μέτρα και η χωρητικότητα ήταν 40MB για εγγραφή 1600 bits/inch και 140MB για εγγραφή 6250 bits/inch. Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων ήταν από 40 kB/s έως 469 kB/s.

  • Η μονάδα αφαιρούμενων κασετών μαγνητικής τανίας DEC TSZ07.
  • Καθώς ο υπολογιστής αυτός επέτρεπε την ταυτόχρονη είσοδο πολλών χρηστών μέσω ειδικών τερματικών, δημιουργήθηκε η Αίθουσα Υπολογιστών, στον επάνω όροφο του κτιρίου. Εκεί ήταν εγκατεστημένα τερματικά (δηλαδή οθόνες ασπρόμαυρες 14" και πληκτρολόγια), τα οποία μέσω σειριακής θύρας συνδέονταν στον κεντρικό υπολογιστή. Στον υπολογιστή αυτόν, οι χρήστες μπρούσαν να εισάγουν τα προγράμματα τους, τα οποία δημιουργούσαν οι ίδιοι, μέσω των τερματικών. Επίσης υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης των προγραμμάτων σε μαγνητικές ταινίες, ενώ τα αποτελέσματα εκτυπώνωνταν σε έναν εκτυπωτή ταινίας.

  • Το τερματικό VT420.
  • Στον VAX-8350 λειτούργησε η πρώτη εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - email server, που έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με συναδέλφους απ' όλο τον κόσμο. Τέλος, βασιζόμενο στον VAX-8350 δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο υπολογιστών, όπου τερματικά εγκατεστημένα στους χώρους των Εργαστηρίων της Πολυτεχνικής Σχολής, συνδέονταν μέσω σειριακού καλωδίου στον κεντρικό υπολογιστή. Έτσι, για πρώτη φορά, οι χρήστες μπορούσαν να συνδεθούν στον κεντρικό υπολογιστή και να εργαστούν από την άνεση του γραφείου τους.

  • Η συσκευή σύνδεσης με τα τερματικά συτήματα DECserver